Νέα αποτρεπτικά δεδομένα για την πράσινη μετάβαση και την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) δημιουργούνται, λόγω της απουσίας συστημάτων αποθήκευσης, με αποτέλεσμα τις ημέρες με πολύ ήλιο και άνεμο να πετάμε στα σκουπίδια ακόμη και το 60% της πράσινης φθηνής παραγόμενης ενέργειας. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο CEO του ομίλου Green Energy και Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξοικονόμησης Ενέργειας, Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας για τις προκλήσεις και τις προσδοκίες στον τομέα της Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων περιλαμβάνονται οι δυσκολίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την επίτευξη των στόχων του 2030, όπως οι περικοπές σε συστήματα ΑΠΕ, η απουσία συστημάτων αποθήκευσης και η ανάγκη μείωσης των ρύπων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργίου απαντά με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να περιοριστούν οι περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ, καταγράφει τους τρεις πυλώνες τους οποίους θα πρέπει να στηρίξει η Κυβέρνηση, ενώ αναφέρεται καταληκτικά και στις δραστηριότητες του Ομίλου Green Energy.
Ποιες οι προκλήσεις γενικότερα στον τομέα της ενέργειας;
Μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων θα μπορούσε να αναφερθούν οι δυσκολίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την επίτευξη των στόχων του 2030, όπως οι περικοπές σε συστήματα ΑΠΕ, η απουσία συστημάτων αποθήκευσης και η ανάγκη μείωσης των ρύπων.
Ποιος είναι ακριβώς ο λόγος που εμφανίζονται περικοπές σε συστήματα ΑΠΕ 50%-60%;
Γενικά οι περικοπές συνιστούν απορριπτόμενη παραγωγή ΑΠΕ, δηλαδή πράσινη ενέργεια που θα μπορούσε να παραχθεί επειδή υπάρχει το πρωτογενές δυναμικό, αλλά δεν παράγεται λόγω αδυναμίας τήρησης του ισοζυγίου σε επίπεδο συστήματος παραγωγής. Τέτοιες καταστάσεις προκύπτουν όταν η ζήτηση δεν επαρκεί για την απορρόφηση του συνόλου της διαθέσιμης παραγωγής ΑΠΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κορεσμός επιτείνεται λόγω και των τεχνικών περιορισμών λειτουργίας των συμβατικών μονάδων παραγωγής από την ΑΗΚ.
Πετάμε στα σκουπίδια την παραγωγή από την πράσινη ενέργεια;
Τις ημέρες με πολύ ήλιο και άνεμο, φτάνουμε να πετάμε στην Κύπρο αυτούς τους μήνες ακόμη και το 60% της πράσινης φθηνής παραγόμενης ενέργειας. Το σύστημα δεν μπορεί να αντέξει όλην αυτήν την ενέργεια και ειδικά σε μέρες με χαμηλή ζήτηση, όπως τις μέρες που είχαμε το Πάσχα και τα Σαββατοκύριακα για να αποφευχθεί ένα μπλακ άουτ γίνονται αυτές οι σημαντικές περικοπές.
Κατά συνέπειαν, εν τη απουσία συστημάτων αποθήκευσης δημιουργούνται νέα αποτρεπτικά δεδομένα για την πράσινη μετάβαση και ΑΠΕ. Μια νέα πραγματικότητα με μεγάλο κόστος στους επενδυτές και τελικούς καταναλωτές. Διαπιστώνεται το φαινόμενο ότι, όσο μεγαλύτερη είναι η διείσδυση των ΑΠΕ, τόσο μεγαλύτερη είναι η διόγκωση του προβλήματος.
Δεν είχαμε φτάσει ποτέ μέχρι σήμερα να έχουμε τόσα πολλά φωτοβολταϊκά, τα οποία να καλύπτουν ακόμη και το 50%-60% της ζήτησης, όπως τους τελευταίους μήνες.
Με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να περιοριστούν οι περικοπές της παραγωγής ΑΠΕ;
Υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης για περιορισμό του προβλήματος. Το συνολικό επίπεδο περικοπών μπορεί να μειωθεί με την εγκατεστημένη ισχύ και χωρητικότητα αποθήκευσης, την αυξημένη ικανότητα εξωτερικών διασυνδέσεων και την ευχέρεια διάθεσης της πλεονάζουσας παραγωγής σε αγορές εκτός συνόρων της χώρας μας, κάτι που στην Κύπρο ακόμη δεν είναι εφικτό. Αισιοδοξούμε, όμως, στην υλοποίηση του έργου Euro Asia interconnector, που θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση και θα εξασφαλίσει σημαντική ευέλικτη ζήτηση, η οποία θα προσαρμόζεται στις καταστάσεις υπερ-παραγωγής ΑΠΕ και ιδιαίτερα των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Μπαταρίες και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, άμεση και αναγκαία λύση!
Χωρίς αποθήκευση, αργά ή γρήγορα όλες οι επενδύσεις ΑΠΕ θα βρεθούν στον αέρα. Πόσω μάλλον όταν σε ένα τόσο επιφορτισμένο ηλεκτρικό δίκτυο που έχει η χώρα μας, θα πρέπει να χωρέσουν τα «πράσινα» Μεγαβάτ των στόχων μας.
Όλες οι μελέτες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, ότι πρέπει να υπάρξει ο εκσυγχρονισμός του συστήματος και η άμεση εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης, η οποία θα πρέπει να επιδοτηθεί σε υψηλό ποσοστό για σκοπούς βιωσιμότητας. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποσυμφορηθεί το ηλεκτρικό δίκτυο και να μεγιστοποιηθεί η αξιοποίηση των ΑΠΕ. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να αξιοποιηθούν με σωστούς χειρισμούς τα σχετικά κεφάλαια από ευρωπαϊκά ταμεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το REPowerEU.
H Κύπρος, λόγω ηλιοφάνειας, μπορεί να είναι μια από τις πιο ελκυστικές χώρες για επενδύσεις ΑΠΕ, διεθνώς. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι με την ενέργεια, γνώριζαν ότι μεγάλο ποσοστό ΑΠΕ αυτομάτως συνεπάγεται την υπερφόρτωση του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος. Το γεγονός ότι δεν προνοήσαμε έγκαιρα μάς οδηγεί σήμερα σε ανώμαλη προσγείωση.
Απαιτείται νέος επανασχεδιασμός των στόχων της Κύπρου από την Κυβέρνηση; Είναι εφικτοί οι στόχοι της Κύπρου ώς το 2030;
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας είναι τρεις πυλώνες, τους οποίους θα πρέπει να στηρίξει η Κυβέρνηση και παράλληλα να επενδύσει στα δίκτυα και τις νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως το υδρογόνο. Θα πρέπει να στηριχθεί ο αναθεωρημένος ενεργειακός σχεδιασμός των εθνικών στόχων με αυτά τα νέα δεδομένα και με ορίζοντα το 2050. Απαιτείται άμεση απόφαση να επιδοτηθεί η επένδυση σε συστήματα αποθήκευσης, να επιταχυνθούν οι διαγωνισμοί για τα μεγάλα συστήματα αποθήκευσης και να εφαρμοστούν αξιόπιστοι μηχανισμοί υλοποίησης με τη νέα τάξη πραγμάτων.
Υπό τις νέες συνθήκες θα πρέπει να ξαναδούμε με ρεαλισμό το μείγμα των στόχων του 2030 και πώς επιτυγχάνονται. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όλες αυτές τις οργανωμένες μειοψηφίες και να δείξει ότι έχει την πολιτική βούληση όταν μιλάει για πράσινη μετάβαση και ανταγωνισμό. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, δεν βλέπω τον λόγο να συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, αφού τα έργα δεν θα είναι πλέον βιώσιμα.
Με την εξοικονόμηση ενέργειας πώς προχωρούμε στην Κύπρο;
H καθαρότερη και η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πέραν του 50% της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται από την εξοικονόμηση ενέργειας, είτε μιλάμε για ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων είτε για αντικατάσταση συσκευών.
Η εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές πολιτικές. Είναι αναμφίβολα ο ταχύτερος, ο οικονομικότερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Η καλύτερη άμυνα στη μείωση του κόστους της ενέργειας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και σε κάποιο βαθμό η ιδιοπαραγωγή. Νέες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα φωτισμού Led, συστήματα σκίασης αλλά και πολλά άλλα συστήματα που εφαρμόζονται πλέον με επιτυχία στην ψύξη, θέρμανση και κλιματισμό, θα αποτελέσουν όχι μόνο σημεία βελτίωσης της κερδοφορίας, αλλά πολύ περισσότερο εξασφάλισης της ανταγωνιστικότητας και επιβίωσης μιας επιχείρησης ειδικά με τα σημερινά δεδομένα.
Στην επίτευξη αυτών των στόχων, η συνεργασία μεταξύ επενδυτών, καταναλωτών και εταιρειών είναι σημαντική. Η χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων μπορεί να γίνει μέσω του Green Deal της Ε.Ε., μέσω του τραπεζικού τομέα αλλά και μέσω των εταιρειών ESCo που μπορούν να προσφέρουν χρηματοδότηση σε όλες τις υπηρεσίες και τον εξοπλισμό για την εξοικονόμηση ενέργειας, οι οποίες να εξοφλούνται διαμέσου της τεκμηριωμένης εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται.
Ο Όμιλος Green Energy
Πείτε μας λίγα λόγια για τον Όμιλο Green Energy…
Ο Όμιλός μας διαχειρίζεται όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες στον ενεργειακό τομέα, με τεράστια εμπειρία και εξειδικευμένο προσωπικό. Αναπτύσσει έργα μεγάλης κλίμακας στην παραγωγή και μελετά την ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ενέργειας. Καλύπτει όλους τους τομείς ηλιακής ενέργειας και ειδικότερα της φωτοβολταϊκής παραγωγής, όπως είναι η αξιοποίηση των σχεδίων συμψηφισμού μετρήσεων σε οικιακές εγκαταστάσεις, συμψηφισμού λογαριασμών, η αυτοπαραγωγή από εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες, η εγκατάσταση και συντήρηση μεγάλων πάρκων κ.ά.
Ο Όμιλος Green Energy δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ως ανεξάρτητος Προμηθευτής συμμετέχων στην Αγορά Ηλεκτρισμού, που στόχο έχει να προσφέρει αρχικά ηλεκτρική ενέργεια σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, σε ανταγωνιστικές τιμές με πρόσθετες υπηρεσίες εξοικονόμησης προς τους πελάτες της. H Ε&Β, θυγατρική εταιρεία του ομίλου, είναι αδειοδοτημένη πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας που διαχειρίζεται θέματα αγοράς ή πώλησης παραγωγής με βάση τη ζήτηση στο πλαίσιο της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού.
Είναι η πρώτη ESCo εταιρεία (ίσως η μοναδική μέχρι σήμερα στην Κύπρο) που έχει συνάψει Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης.
Ανταγωνιστικές τιμές με υπηρεσίες υψηλού επιπέδου από την Green Energy.
Πρωταρχικός στόχος της Green Energy είναι να καλύψει όλες τις βασικές ανάγκες της αγοράς με χαμηλότερες χρεώσεις, αλλά και να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες και τους συνεργάτες της.
Με ποιους τρόπους μπορεί να βοηθήσει έναν καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας να αποφασίσει και να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για αλλαγή παρόχου;
Πρώτιστο μέλημά μας είναι η υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση των πελατών μας. Το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών μας είναι στελεχωμένο με έμπειρο και ειδικά καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο μελετά και διαγιγνώσκει τις ανάγκες του κάθε καταναλωτή και τον καθοδηγεί ως προς την επιλογή του προγράμματος παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, που θα του αποφέρει το μέγιστο οικονομικό όφελος. Απ’ εκεί και πέρα, η απλούστατη διαδικασία αλλαγής γίνεται αποκλειστικά από εμάς, χωρίς την εμπλοκή του πελάτη σε γραφειοκρατικές διαδικασίες. Έτσι, η διαδικασία ολοκληρώνεται γρήγορα και χωρίς καμία ταλαιπωρία για τον πελάτη.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Green Energy αποτελεί ουσιαστικό συνεργάτη για την κυπριακή επιχείρηση και όχι απλώς τον πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος. Συνεργαζόμαστε στενά με την κάθε επιχείρηση, ώστε να προτείνουμε το πρόγραμμα εκείνο που ανταποκρίνεται ειδικά στις ανάγκες της, με στόχο – σε συνδυασμό με άλλες ενεργειακές υπηρεσίες και προϊόντα – να πετύχουμε μείωση του λειτουργικού της κόστους, με εκπτώσεις που πολλές φορές μπορεί να ξεπεράσουν ακόμα και το 25%.
Ποια είναι η διαφοροποίησή σας από τον Ανταγωνισμό;
Η διαφοροποίησή μας έγκειται στο εύρος εξειδικευμένων υπηρεσιών και προϊόντων παροχής ολοκληρωμένων λύσεων στον πελάτη μας από τη διάγνωση μέχρι την εφαρμογή και τη συντήρηση. Η κάλυψη των αναγκών αναφέρεται σε μια ευρεία γκάμα εφαρμογών είτε αυτές είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ο κλιματισμός, η θέρμανση, ο αερισμός, οι φορτιστές ηλεκτροκίνησης και οι υπηρεσίες ESCo, είτε είναι η διαχείριση φωτοβολταϊκών πάρκων μεγάλης ισχύος.
Μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη εδώ: https://www.sigmalive.com/news/local/1093308/petame-sta-skoupidia-tin-paragomeni-prasini-energeia