Θέλετε ζεστό σπίτι το χειμώνα; Να τι πρέπει να κάνετε!
Καθώς σε λίγο καιρό θα ξεκινήσει η χειμερινή περίοδος, θα πρέπει να έχουμε κατά νου κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν για να κρατήσουμε τον χώρο μας ζεστό, κάνοντας παράλληλα και εξοικονόμηση χρημάτων. Αρχικά θα πρέπει να κλείσουμε τις πόρτες από χώρους που δεν χρησιμοποιούμε ώστε να περιορίσουμε την απώλεια θερμότητας από τον χώρο που θερμαίνουμε προς τον ψυχρό αυτό αχρησιμοποίητο χώρο για τον λόγο του ότι η θερμότητα ρέει από τις υψηλότερες προς τις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Είναι πολύ σημαντικό να μονώσουμε πολύ καλά τις πόρτες και τα παράθυρα με ειδικά μονωτικά.
Αν είμαστε λάτρεις της ρομαντικής ατμόσφαιρας μέσα στον χώρο μας, καλό θα ήταν να ανάβουμε με προσοχή κεριά τα οποία παράγουν ένα πολύ μικρό ποσοστό θερμότητας. Ο φούρνος στην κουζίνα είναι μια πολύ καλή πηγή θερμότητας την οποία μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε τις ώρες που μαγειρεύουμε.
Στα παράθυρα και στις μπαλκονόπορτες θα πρέπει να έχουμε χοντρές κουρτίνες οι οποίες θα πρέπει να είναι ανοιγμένες όταν έχει έντονη ηλιοφάνεια ώστε να αφήνουν την ακτινοβολία του ήλιου να ζεστάνει τον χώρο μας. Αντίθετα θα είναι κλειστά τραβηγμένες όταν δεν υπάρχει ηλιοφάνεια για να μονώσουν και να κρατήσουν την κερδισμένη θερμική ενέργεια μέσα στον χώρο. Αν έχουμε τέντες στο μπαλκόνι θα πρέπει να πράξουμε με τον ίδιο τρόπο. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να αερίζουμε καθημερινά το σπίτι μας ανοίγοντας ταυτόχρονα όλα τα ανοίγματα για λίγα λεπτά, κυρίως τις πρωινές ώρες που υπάρχει περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία. Με αυτόν τον τρόπο ανανεώνουμε τον αέρα μέσα στον χώρο μας χωρίς να παγώνουμε τα έπιπλα και όλες τις οικιακές συσκευές μέσα σε αυτόν, για την αναθέρμανση των οποίων θα χρειαστούμε μεγάλο κόστος και χρόνο.
Η υγρασία είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες κατοικίες ιδίως οι ισόγειες – υπόγειες που έχουν άμεση επαφή με την γη καθώς και οι πρώτοι όροφοι πάνω από πυλωτές. Ένας καλός αφυγραντήρας, που θα μπορεί να αφαιρέσει την υγρασία από τον χώρο μας, σε συνδυασμό με χαλιά ή μοκέτες θα μας βοηθήσουν να έχουμε τις σωστές θερμοκρασιακές συνθήκες μέσα σε αυτόν. Θα πρέπει να ξέρουμε πως τα κλιματιστικά βοηθούν στη μείωση της υγρασίας, «ξηραίνοντας» στην ουσία τον θερμό αέρα.
Το πιο σημαντικό σε έναν χώρο είναι να έχουμε σωστή πηγή θερμότητας η οποία μπορεί να είναι ένα τζάκι, μια αντλία θερμότητας σε συνεργασία με σώματα νερού (καλοριφέρ) και ενδοδαπέδια θέρμανση. Άμεση θέρμανση μπορεί να επιτευχθεί με ένα νέας τεχνολογίας κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής κλάσης. Σημαντικό είναι να δουλεύει η θέρμανση σε θερμοκρασίες 20-23 οC καθώς η υψηλότερη θερμοκρασία ξηραίνει την ατμόσφαιρα και δεν αποτελεί ιδανικές συνθήκες υγιεινής στον χώρο. Παράλληλα θα πρέπει να τονιστεί πως δεν πρέπει να υπάρχουν μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας (μεγαλύτερες από 6-10 βαθμούς) μεταξύ του εσωτερικού του σπιτιού και του εξωτερικού περιβάλλοντος.
Στην περίπτωση που έχουμε αυτόματο σύστημα εξαερισμού σε συγκεκριμένους χώρους, όπως WC, θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε μόνον όταν είναι απαραίτητο και όχι συνέχεια διότι μπορεί με πολύ εύκολο τρόπο να αποβάλει την θερμότητα που έχουμε μέσα στο σπίτι και να το παγώσει γρήγορα. Για να μπορέσουμε να δούμε αν υπάρχει ροή θερμότητας μπορούμε να επιλέξουμε μια μέρα με έντονο αέρα και να ανάψουμε ένα αρωματικό στικ σε όλους τους χώρους. Έπειτα, παρακολουθούμε την ροή του καπνού. Εάν είναι οριζόντια, τότε υπάρχουν ρεύματα στο σπίτι και πρέπει να εντοπίσουμε την πηγή τους για να τα αντιμετωπίσουμε
Όλα τα παραπάνω είναι μικροί βασικοί κανόνες που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το σπίτι μας ζεστό ενώ παράλληλα θα μας κάνουν μια πολύ μικρή εξοικονόμηση χρημάτων και φυσικά ενέργειας.
Γράφει ο Αναστάσιος Τυρογαλάς, Μηχανικός Πωλήσεων της AirWaySolutions, θυγατρικής του ομίλου GDL Green Energy Group