ΠΟΛΥΕΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΠΕ

«Επενδύουμε στην πράσινη οικονομία του τόπου μας. Με στοχευμένες επενδύσεις και καινοτόμες πρακτικές φέρνουμε στους καταναλωτές ολοκληρωμένες λύσεις».

Πιστεύουμε, ότι στην Κύπρο πρέπει να γίνουν ριζικές και σοβαρές μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορούν να στηριχθούν όλες οι κατηγορίες ανάπτυξης της ενεργειακής μετάβασης, τονίζει σε συνέντευξή του στο περιοδικό Economy Today ο κ. Γιώργος Γεωργίου, Chief Executive Officer του Ομίλου Green Energy. Ο κ. Γεωργίου αναφέρεται ακόμα στις υπηρεσίες που προσφέρει ο Όμιλος Green Energy σε επιχειρηματικούς και οικιακούς πελάτες.

Όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας ενδιαφέρονται να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στο σπίτι ή στην επιχείρησή τους. Ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν;

Είναι αλήθεια ότι τον τελευταίο χρόνο, η ζήτηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, τόσο σε οικίες όσο και σε επιχειρήσεις παρουσιάζει ραγδαία αύξηση.

Η διαδικασία εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι συγκεκριμένη και εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις. Αρχικά, με την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ πελάτη και παροχέα υπηρεσιών ΑΠΕ, ο καταναλωτής καλείται να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την αίτηση στην ΑΗΚ. Ο Όμιλός μας αναλαμβάνει την εκπόνηση και τη διαχείριση της αίτησης. Με την ολοκλήρωση της αίτησης και την θετική ανταπόκριση της ΑΗΚ, ο πελάτης καταβάλει το ποσό που αφορά στην αίτηση και εν συνεχεία αναμένει τη λήψη των όρων προσφοράς σύνδεσης και της σύμβασης για υπογραφή. Έπειτα, και αφού ο πελάτης παραλάβει τα πιο πάνω έντυπα, ενημερώνει τον Όμιλό μας, ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση.

Καλό είναι, οι καταναλωτές, να έχουν υπόψιν τους ότι αγοράζοντας Φ/Β σύστημα από μια μεγάλη εταιρεία ή οργανισμό, θα έχουν πλεονεκτήματα όπως, εγγυήσεις καλής λειτουργίας του συστήματος, τεχνική υποστήριξη μετά τη πώληση, διάφορα προγράμματα συντήρησης Φ/Β και άλλα συναφή με το Φ/Β τους σύστημα.

Πώς μπορείτε εσείς να βοηθήσετε τους πελάτες σας; Ποιες ολοκληρωμένες υπηρεσίες παρέχετε;

Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες κάθε οικιακού και εμπορικού/ βιομηχανικού πελάτη, δίνοντας βέλτιστες λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας. O Όμιλος Green Energy, προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις σε όλους τους πελάτες του. Παρέχει μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, που εξασφαλίζουν συνολική εξοικονόμηση στους πελάτες του. Οι λύσεις αυτές είναι συστήματα κλιματισμού, θέρμανσης, αερισμού, φωτοβολταϊκών συστημάτων, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, φορτιστές ηλεκτροκίνησης, έξυπνους μετρητές και συστήματα παρακολούθησης της παραγωγής αλλά και της κατανάλωσης, για καλύτερη διαχείριση της ενέργειας σε κάθε υποστατικό.

Το κράτος είχε εξαγγείλει Σχέδια Κινήτρων και Χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Είστε ικανοποιημένοι από τα Σχέδια αυτά; Έχετε και κάποιες άλλες εισηγήσεις ώστε περισσότερος κόσμος να μπορεί να επενδύσει σε φωτοβολταϊκά;

Σίγουρα οι χορηγίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και τα σχετικά σχέδια κινήτρων έχουν δώσει την ευκαιρία σε αρκετά νέα ζευγάρια αλλά και σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, να αξιοποιήσουν την ηλιακή ενέργεια ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα.

Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι στην Κύπρο πρέπει να γίνουν ριζικές και σοβαρές μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορούν να στηριχθούν όλες οι κατηγορίες ανάπτυξης της ενεργειακής μετάβασης. Θα πρέπει αρχικά να επεκταθεί το δίκτυο της ΑΗΚ, ώστε να διεισδύσουν περισσότερες ΑΠΕ. Εάν δεν προχωρήσουν άμεσα τα έργα για επέκταση του δικτύου, η πράσινη μετάβαση θα διακοπεί, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

Ταυτόχρονα, το ηλεκτρικό δίκτυο της Κύπρου είναι απομονωμένο, ως εκ τούτου το δίκτυο είναι ασταθές, ιδιαίτερα σε περιόδους χαμηλής ζήτησης. Θεωρούμε απαραίτητη την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ώστε να μπορεί η πλεονάζουσα παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ να αποθηκεύεται και να χρησιμοποιείται σε περιόδους υψηλής ζήτησης (Χειμερινούς μήνες) ή το βράδυ.

Τέλος, το ολοκληρωτικό άνοιγμα της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΑΑΗ), το οποίο και αναβλήθηκε πολλάκις, θα ενισχύσει περισσότερο την πράσινη οικονομία.

Πώς σκιαγραφείτε την εικόνα στην αγορά και ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το τρέχον έτος; Αναμένεται αυξημένη ζήτηση σε σχέση με πέρσι;

Ο Όμιλός μας είναι ο μοναδικός καθετοποιημένος Όμιλος ολοκληρωμένων υπηρεσιών και επενδύσεων στο τομέα της ενέργειας και αυτό μας δίνει αρκετά πλεονεκτήματα για να εδραιωθούμε στην αγορά με μια υγιή ανάπτυξη. Στόχος του Ομίλου μας είναι να εδραιώνεται και να καινοτομεί στο τομέα των ΑΠΕ στη Κύπρο, μέσα από τη διαφοροποίηση, σταθερότητα και αξιοπιστία.

Αυτό αναζητούν και οι καταναλωτές! Γι’ αυτό και οι περισσότεροι αναζητούν, μελετούν και εμπιστεύονται τις λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας που προτείνονται. Η ζήτηση, σαφώς, είναι μεγαλύτερη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια και θεωρούμε ότι αυτή η αυξητική τάση θα συνεχιστεί μιας και η ακρίβεια μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα σας και σε ποιες νέες επενδύσεις θα προχωρήσετε;

Διαθέτουμε ιδιόκτητα Φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής δυναμικότητας 20,62MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ισχύς που ισοδυναμεί με μείωση του CO2 της τάξης των 30.918 τόνων τον χρόνο και 10.713 λιγότερους τόνους ανακυκλωμένων απορριμμάτων.

Αντίστοιχα, σήμερα διαχειριζόμαστε έργα στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 29,72MW, τα οποία εκτιμάται ότι θα εξοικονομούν εκπομπές του Διοξειδίου του Άνθρακα CO2, πέραν των 20 χιλιάδων τόνων ανά έτος λειτουργίας, οι οποίοι αντιστοιχούν σε περίπου 800 χιλιάδες δέντρα. Εντός του 2023, η δυναμική μας στην προμήθεια ηλεκτρικής ενεργείας θα ξεπεράσει τα 50MW.

Πρωτοπορούμε στη Μελέτη, Σχεδιασμό, Διαχείριση, Λειτουργία και Συντήρηση των μεγαλύτερων φωτοβολταϊκών πάρκων της Κύπρου, με πελατολόγιο που ξεπερνά τα 40MW.

Συνεχίζουμε τις επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μέχρι το 2025 αναμένεται να υλοποιηθούν επιπρόσθετα Φωτοβολταϊκά Πάρκα, συνολικής ισχύος 35MW.