Εξαερισμος και υγιεινη των εσωτερικων χωρων

Αν η καθημερινότητα μας στο σπίτι είτε στον επαγγελματικό χώρο ήταν στις ιδανικές συνθήκες του περιβάλλοντος της εξοχής τότε δεν θα υπήρχε η ανάγκη του εξαερισμού στους χώρους αυτούς. Επειδή όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική τότε σε όλους τους χώρους που ζουν, κινούνται, διασκεδάζουν και εργάζονται άνθρωποι, ο εξαερισμός είναι επιτακτική ανάγκη. Με τον όρο εξαερισμός εννοούμε την ανανέωση του αέρα με φυσικό η τεχνητό τρόπο μέσα σε έναν χώρο.

Η κακή ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες στην υγεία των παρευρισκομένων. Ειδικότερα στους επαγγελματικούς χώρους οι συνέπειες για τους εργαζομένους επεκτείνονται σε μείωση της παραγωγικότητάς τους δεδομένου του μεγάλου χρόνου που βρίσκονται στο χώρο. Η κυριότερη αιτία για την κακή ποιότητα του αέρα, είναι η απουσία καλών συστημάτων εξαερισμού όπως επίσης η ανεπάρκεια της συντήρησής τους.

Φυσικό η ελεύθερο εξαερισμό έχουμε όταν ανοίξουμε τα παράθυρα. Αυτό βέβαια ίσως είναι αρκετό για ένα σπίτι, για όλες όμως τις άλλες περιπτώσεις (επαγγελματικοί χώροι, χώροι εστίασης, γυμναστήρια κλπ.), ο εξαερισμός πρέπει να γίνεται με τεχνητό τρόπο, δηλαδή, να εγκαταστήσουμε ένα σύστημα που θα εξασφαλίζει τις συνθήκες υγιεινής που μας ενδιαφέρουν.

Οι παράγοντες που μπορεί να βρίσκονται σε εσωτερικούς κυρίως εργασιακούς χώρους είναι, διοξείδιο του άνθρακα από την ανθρώπινη εκπνοή ή από φυτά, καπνός από καπνικά προϊόντα, εκπομπές από εξοπλισμό γραφείου όπως φωτοτυπικά μηχανήματα, εκτυπωτές, επεξεργαστές φωτογραφιών και χαρτιά αντιγραφής, αέρια και ατμοί από υγρά καθαρισμού, μύκητες και μούχλα από συσσώρευση υγρασίας, γλοιώδη, λιμνάζοντα νερά στο σύστημα κλιματισμού και μυρωδιές από κολόνιες, αρώματα και αποσμητικά χώρου. Το ραδόνιο ως αδρανές αέριο εισέρχεται στον ατμοσφαιρικό αέρα όταν αυτό διαφύγει από το έδαφος και τα οικοδομικά υλικά.  Είναι άχρωμο, άοσμο, ραδιενεργό αέριο το οποίο μπορεί να γίνει και καρκινογόνο. Κάποια βασικά συμπτώματα όλων των παραπάνω, είναι κάψιμο στα μάτια, φλεγμονή στη μύτη που τρέχει ή παρουσιάζει συμφόρηση και κούραση.

Η απομόνωση των κτιρίων από τον εξωτερικό ατμοσφαιρικό αέρα που γίνεται για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας ή προστασίας από την ηχορύπανση, οδηγούν σε αύξηση της συγκέντρωσης στον αέρα νοσηρών ουσιών που δημιουργούνται στους εσωτερικούς χώρους. Εάν το σύστημα εξαερισμού δεν είναι ικανοποιητικό, τότε προκύπτουν σοβαρά προβλήματα.

Το σύστημα εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας προσαρμόζει την θερμοκρασία και την υγρασία του εισερχόμενου νωπού αέρα στις συνθήκες του εσωτερικού χώρου. Η ισορροπία που επιτυγχάνεται μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος επιτρέπει σημαντική μείωση του απαιτούμενου φορτίου ψύξης – θέρμανσης.

Το σύστημα εξαερισμού απάγει αέρα και υγρασία και εισάγει νωπό προθερμασμένο αέρα. Ο εξερχόμενος βρόμικος αέρας διασταυρώνεται χωρίς να έρθει σε άμεση επαφή με τον νωπό εισερχόμενο και αυτός ανακτά την ενέργεια του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ρυθμίζεται η θερμοκρασία του αέρα και η υγρασία μέσα στο σπίτι .Το σύστημα εξαερισμού δεν προσφέρει μόνο φρέσκο αέρα χωρίς την απώλεια ενέργειας που έχουμε όταν αερίζουμε αλλά φιλτράρει και τον αέρα από σκόνη καυσαέρια και γύρη. Είναι ιδανικό για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες και άσθμα.

Ο αερισμός ενός χώρου εξαρτάται από την ποσότητα και το είδος των ρύπων που βρίσκονται μέσα σε αυτόν, από τον αριθμό των ατόμων και την δραστηριότητα τους και τέλος από την χρήση γενικά του ιδίου του χώρου (γραφεία, βιομηχανία, αίθουσες, ξενοδοχεία και βιβλιοθήκες). Ο αερισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του εσωτερικού αέρα ενός χώρου. Τέλος, επηρεάζει την θερμική και την ακουστική άνεση των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα στον χώρο αυτό.

Γράφει ο Αναστάσιος Τυρογαλάς, Μηχανικός Πωλήσεων της AirWaySolutions