Ο ρόλος μιας Executive PA δίπλα σε έναν ισχυρό οραματιστή

O ρόλος της Executive PA σε έναν οργανισμό, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής επιτυχίας ενός CEO και της επιχείρησης του. Κατατάσσεται, θα λέγαμε με σιγουριά, ανάμεσα στα στελέχη που ορίζουν και καθορίζουν την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης και την υλοποίηση της στρατηγικής της.

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, σχετικά με αυτό το ουσιαστικό επάγγελμα αλλά και την επίδρασή του στην επιτυχία του Διευθύνοντος Συμβούλου και του οργανισμού, συναντήσαμε την Executive Personal Assistant του κ. Γεώργιου Γεωργίου. O λόγος, για την κα. Ανδριάνα Ναστούλη, η οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια δίπλα στον καταξιωμένο CEO του Ομίλου Green Energy, που δραστηριοποιείται στον τομέα των ΑΠΕ.

Μέσα από τα μάτια της Executive PA

Ξεδιπλώνοντας το κουβάρι του ρόλου της κας. Ανδριάνας αλλά και την συμβολή της στην υλοποίηση των στόχων και του οράματος του CEO του Ομίλου, ανακαλύπτουμε μαζί τις «καθοριστικές» πτυχές του επαγγέλματος.

Όπως η ίδια μας εξέφρασε, η συμβολή της Executive PA, σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο Όμιλο, με μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους επενδυτικούς στόχους, είναι πολύπλευρος και πολυδιάστατος. Πόσο μάλλον, όταν ο οργανισμός διοικείται από έναν επιχειρηματία με μεγάλη επιρροή σε καίρια ζητήματα, όπως η πράσινη μετάβαση και η βιώσιμη ανάπτυξη της Κύπρου.

Πέρα από την ενίσχυση της υλοποίησης του στρατηγικού πλάνου του Ομίλου Green Energy, συνεχίζει η ίδια «Ο ρόλος της αποτελεί τον σύνδεσμο επικοινωνίας ανάμεσα στη διεύθυνση του Ομίλου, του προσωπικού αλλά και των εξωτερικών φορέων, ρυθμίζοντας και τροχιοδρομώντας σημαντικά θέματα που χρήζουν άμεσο χειρισμό σε σχέση με τον CEO. Αυτή η βοήθεια και υποστήριξη είναι πολύ σημαντική γιατί του επιτρέπει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον χρόνο του και να επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν στις στρατηγικές αποφάσεις και γενικότερα την ανάπτυξη του Ομίλου».

Στοχοπροσήλωση, δυναμικότητα και οργάνωση… Είναι το παν!

Όπως αναφέρει η κα. Ναστούλη, η ικανότητα διαχείρισης και επίλυσης ζητημάτων με προτεραιότητα, είναι η «αρχή το ήμυσι του παντός». Η εστίαση σε θέματα που αφορούν στις στρατηγικές αποφάσεις και γενικότερα την ανάπτυξη του Ομίλου και υποχρεώσεων του, αποτελούν καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή δράση του CEO αλλά και την επιτυχία του Ομίλου.

Αναπτύσσοντας τον ρόλο καθώς και την συμβολή του στη λήψη αποφάσεων ανέφερε «Όπως έχει αποδειχτεί, ο ρόλος της Executive PA, είναι εξαιρετικά εξειδικευμένος και απαιτεί τον συνδυασμό πολλών χαρακτηριστικών για να μπορέσει κάποιος να ανταπεξέλθει. Είναι το πρώτο σημείο επαφής ενός CEO, με εξωτερικούς φορείς, είτε αυτοί είναι σημαντικοί συνεργάτες, είτε πιθανοί επενδυτές είτε ημι/ή κυβερνητικοί οργανισμοί. Επομένως, απαιτείται να είσαι πάντα πρότυπο θετικής εικόνας ανεξαρτήτως της συναισθηματικής σου κατάστασης.

Μία PA χρειάζεται να έχει άριστες οργανωτικές και επικοινωνιακές ικανότητες. Να διαθέτει οξεία αντίληψη, να προβαίνει σε ορθή εκτίμηση καταστάσεων ώστε να είναι σε θέση να αξιολογεί σωστά και να δίνει σαφείς οδηγίες προς τις διάφορες κατευθύνσεις. Να μπορεί να εργάζεται κάτω από πίεση και μέσα στη μέρα να χειρίζεται πολλά και διαφορετικά θέματα, τηρώντας συχνά αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Προσωπικά, χρειάστηκε να ενημερωθώ για πολλά θέματα σχετικά με τον τομέα δράσης του κ. Γεωργίου και κατ’ επέκταση του Ομίλου.
Να ενημερώνομαι και να  παρακολουθώ τις εξελίξεις ώστε η συμμετοχή μου στις διάφορες  διαδικασίες και δράσεις να είναι αποδοτική και ουσιαστική, από την διαδικασία επιλογής μιας πιθανής επένδυσης ή στρατηγικού συνεργάτη, μέχρι την αδειοδότηση, ανάπτυξη και υλοποίηση ενός έργου».

Δίπλα στον Οραματιστή και ακούραστο CEO

Ποιο είναι το εφαλτήριο που δίνεται σε μια Executive PA, ώστε να παραμείνει αφοσιωμένη στα καθήκοντά της; Σε ποιο βαθμό ο CEO μπορεί να εμπνεύσει την προσωπική του βοηθό ώστε να επιτελέσει τα καθήκοντά της με επιτυχία;

Όπως μας εκμυστηρεύτηκε η κα. Ανδριάνα, ο CEO και το έργο του σε επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο παίζουν καθοριστικό παράγοντα στην εκπόνηση των καθηκόντων μιας Executive PA. Χαρακτηριστικά ανέφερε «Πηγαίνοντας λίγο πίσω στον χρόνο και μελετώντας την μέχρι τώρα πορεία του κ. Γεωργίου, θα έλεγα ότι υπήρξε ένας σύγχρονος οραματιστής στον τομέα της ενέργειας και ιδιαίτερα της πράσινης ενέργειας. Οραματίστηκε  χρόνια πριν την ανάγκη του σήμερα και ο ίδιος εργάστηκε ακούραστα και μεθοδικά προς αυτήν την κατεύθυνση όταν ακόμα οι όροι πράσινη μετάβαση και ενεργειακό μέλλον ήταν άγνωστες λέξεις και έννοιες για τους περισσότερους».

Ενώ συνεχίζοντας είπε: « Όταν επαγγελματικά βρίσκεσαι δίπλα σε έναν επιχειρηματία που πρωτοστάτησε της πράσινης εποχής και που σήμερα ασκεί μεγάλη επιρροή στον τομέα ενώ παράλληλα αφιερώνει το «είναι» του στην επίτευξη της πράσινης μετάβασης, δεν έχεις παρά να προσπαθήσεις να βάλεις και εσύ το λιθαράκι σου σε αυτήν την προσπάθεια αλλά και γενικότερα να συμβάλεις σε ένα πιο πράσινο αύριο» .

Και κάπως έτσι, η συζήτησή μας, οδηγήθηκε από τον ρόλο της προσωπικής βοηθού, στην ομαδικότητα και την από κοινού εργασία προς την επιτυχία. Γιατί όπως έλεγε και ο Henry Ford «Εάν όλοι κινούνται προς τα μπρος συγχρονισμένα, τότε η επιτυχία έρχεται από μόνη της». Με τον ίδιο τρόπο, όπως μας ανάφερε η κα. Ναστούλη, εργάζονται  ακούραστα όλοι στον Όμιλο.

Μιλώντας για τον επιχειρηματία-οραματιστή, η κα. Ανδριάνα τόνισε « Ο κ. Γεωργίου, έχει την ικανότητα να επιλέγει καταξιωμένους συμβούλους και συνεργάτες, που μπορούν να παράγουν σημαντικό έργο και να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια τόσο στον ίδιο αλλά και γενικότερα στον Όμιλο. Ταυτόχρονα, έχει το χάρισμα του ακροατή, δεν έχει παροπίδες, αφουγγράζεται τους ανθρώπους που απαρτίζουν την ομάδα του, καθώς ο ίδιος πιστεύει ακράδαντα ότι η αλλαγή και η πρόοδος είναι σχεδόν αδύνατη, χωρίς την συνεργασία  όλων των μερών της πράσινης Οικογένειας όπως την έχουμε ονομάσει. Κατάφερε να παρακινεί και να ενεργοποιεί τους εργαζόμενους μέσα από την ανάπτυξη μιας εταιρικής κουλτούρας που αποτελείται από δράσεις και συμπεριφορές καθοδηγώντας και ταυτίζοντας τους προς μια κοινή κατεύθυνση που λέγεται πράσινη μετάβαση. Αυτό έγινε εφικτό γιατί ο ίδιος έχει σαφή όραμα και στόχους».

Αναφερόμενη στον άνθρωπο- επιχειρηματία τόνισε « Η ακεραιότητα του χαρακτήρα του και η ηθική που διέπει τον κ. Γεωργίου είναι κάποια από τα βασικά γνωρίσματά του. Πρόκειται για ένα ανήσυχο πνεύμα που συνεχώς ψάχνει καινοτόμους τρόπους και λύσεις ώστε να παραμείνει ο Όμιλος τεχνολογικά ανταγωνιστικός και πρωτοπόρος στον τομέα των ΑΠΕ».

Κλείνοντας τη συζήτησή μας με την κα. Ναστούλη, επικεντρωθήκαμε στα επόμενα βήματα του Ομίλου Green Energy αλλά και πως αυτός επηρεάζεται από τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Όπως η ίδια δήλωσε « Στον Όμιλο, ακολουθούμε ένα συγκεκριμένο πλάνο εφαρμόζοντας στρατηγικές πρακτικές με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου αλλά και την καλλιέργεια πράσινης κουλτούρας. Αξιοποιώντας τις αρχές και τις αξίες που διέπουν πρώτα τον οραματιστή του Ομίλου και κατ’ επέκταση όλους τους εργαζόμενους, προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις που καλύπτουν αποδοτικά τις ενεργειακές ανάγκες των πολιτών μέσω εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Επενδύουμε συνεχώς στην ανάπτυξη έργων και καινοτόμων τεχνολογιών και λαμβάνουμε ενεργό συμμετοχή στην μετάβαση της χώρας μας προς την αειφορία.

Αναμφίβολα οι πολέμοι σε Ουκρανία και Συρία οδήγησαν στην ενεργειακή κρίση και τον παρατεταμένο υψηλό πληθωρισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σημαντικές αναταράξεις στην κυπριακή οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παρ’ όλο που έχουν δοθεί κίνητρα σε πολίτες και επιχειρήσεις με νέες κρατικές χορηγίες και την επαναπροκύρηξη κάποιων εξ’ αυτών, εντούτοις είναι αναγκαία η ενίσχυση των δράσεων και η προώθηση περισσότερων κινήτρων προς το ευρύ κοινό».