ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ

Με την Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης κηρύσσεται η έναρξη της Πράσινης Εβδομάδας.

Η εκδήλωση Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 02 Οκτωβρίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης» υπό την αιγίδα του Δήμου Λεμεσού σε συνεργασία με τον όμιλο Green Energy. Η συζήτηση με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Πράσινη Μετάβαση» καταπιάνεται με θέματα ηλεκτροκίνησης, μεταφορών & συγκοινωνιών, Net Metering και αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων σε δημόσιους χώρους, σχέδια επιχορηγήσεων και χρηματοδοτήσεων.

Η ατζέντα της συζήτησης, περιλάμβανε τις εξής ενότητες:

 • Κρατικές Παρεμβάσεις: Προγραμματισμός και σχέδια
 • Δημόσιος Τομέας: Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Διαρθρωτικά Ταμεία-Πρόγραμμα «Θάλεια»
 • Ημι-κρατικός Τομέας: Η συμβολή της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου στον στόχο της Πράσινης Μετάβασης VS Τοπική Αυτοδιοίκηση
 • Τοπική Αυτοδιοίκηση: Εφαρμοσμένες δράσεις και περαιτέρω ανάγκες προς την Πράσινη Μετάβαση
 • Ιδιωτικός Τομέας: Έμπρακτες δυνατότητες στήριξης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προς την Πράσινη Μετάβαση
 • Βιώσιμοι Δήμοι και Κοινωνικό Μάρκετινγκ

Η συζήτηση στόχευε να προσφέρει μια αποκλειστική πλατφόρμα σε δημάρχους, επιχειρηματίες, κυβερνητικούς αξιωματούχους, ειδικούς του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και πολίτες ώστε να διερευνήσουν την κρίσιμη σχέση μεταξύ τοπικής διακυβέρνησης και πράσινης μετάβασης. Αποτελεί δε, μια ευκαιρία για όλους τους ενδιαφερόμενους Δημότες να ανταλλάξουν ιδέες και σε κοινή πορεία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση  να οδεύσουν προς την Πράσινη Μετάβαση.

Στη  συζήτηση της Στρογγυλής Τραπέζης, τοποθετήθηκαν:

 • κ. Νίκος Νικολαΐδης, Δήμαρχος Λεμεσού, όπου χαιρέτησε και συγχάρηκε τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή και το έργο τους για την πράσινη μετάβαση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αναφέρθηκε στην υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης στις 15 Σεπτεμβρίου, στα αρμόδια σώματα της Ευρωπαϊκής επιτροπής, για ένα αναλυτικό σχέδιο μετάβασης της Λεμεσού σε κλιματικά ουδέτερη πόλη μέχρι το 2030.
 • κ. Κυριάκος Ξυδιάς, Δήμαρχος Γερμασόγειας αναφέρθηκε στην ξεκάθαρη ευθύνη που έχουν οι Δήμοι προς τη πράσινη μετάβαση και ότι πρέπει να δράσουν σε τοπικό επίπεδο και όχι σε κρατικό για πιο ουσιαστικά αποτελέσματα χωρίς όμως το κράτος να γίνεται τροχοπέδη στις οποιεσδήποτε προσπάθειες.
 • κ. Παντελής Γεωργίου Ευτυχίου, Δήμαρχος Ύψωνα, παρουσίασε τις μέχρι τώρα δράσεις του Δήμου, και αναφέρθηκε στα επικείμενα δρομολόγια σχολικών λεωφορείων. Ήταν μεταξύ άλλων έντονος για το κομμάτι της βιομηχανικής ζώνης Ύψωνα και πως πρέπει να εξευρεθούν οι τρόποι να απομονωθούν οι βιομηχανικές περιοχές.
 • κ. Γιώργος Γεωργίου, CEO Green Energy Group τόνισε την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα σε κρατικό και τοπικό επίπεδο και τις επενδύσεις σε θέματα ΑΠΕ που στόχο έχουν την επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων.
 • κ. Μάριος Παναγίδης, Γενικός Διευθυντής, Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, όπου αναφέρθηκε στην ψηφιοποιήσει σχεδίου επιχορηγήσεων και το Λογισμικό Διαστασιολόγησης για Συστήματα ΑΠΕ και Αποθήκευση Ενέργειας- “one stop shop”
 • κα. Ειρήνη Χατζησάββα, Ανώτερη Λειτουργός, Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Υπουργείο Εσωτερικών η οποία τόνισε ότι επενδύεται χρόνος και χρήμα για την οργάνωση των τοπικών σχεδίων και αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική πύλη Ιππόδαμος όπου ο γενικός στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη και εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος
 • Δρ. Βάνα Γκάνια, Εκτελεστικός Μηχανικός, Τμήμα Δημοσίων Έργων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων η οποία αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του ΣΒΑΚ Λεμεσού και των άλλων Δήμων και την αναγκαιότητα χρήσης Μαζικών Μέσων Μεταφορικών και άλλων ενναλακτικών μέσων.
 • κα. Ανθούλα Σαββίδη, Διευθύντρια Διεύθυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η οποία απάντησε σε ερωτήματα παρευρισκόμενων, και παρουσίασε τα σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που εφαρμόζονται ήδη για την πράσινη μετάβαση και τόνισε την αναγκαιότητα για συνεργασία όλων των φορέων.
 • κ. Πέτρος Μηνά, Αναπληρωτής Διευθυντής Διαχειριστή Συστήματος Διανομής ΑΗΚ αναφέρθηκε ότι γίνονται 1100 με 1200 αιτήσεις σύνδεσης τον μήνα net metering.
 • κ. Γιώργος Κυριάκου, Διευθύνοντας Σύμβουλος ΕΜΕΛ τοποθετήθηκε σε ευρεία γκάμα θεμάτων των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς αλλά τόνισε ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε τα ΜΜΜ να καταστούν ανταγωνιστικά και να υπάρχει συγχρόνως κίνητρο γρήγορης μετακίνησης με τα λεωφορεία.
 • κα. Ιωάννα Παναγιώτου, Εθνική Εκπρόσωπος της Κύπρου στο European Social Marketing Association (ESMA) / Εκτελεστική Διευθύντρια του Πανεπιστημίου Λεμεσού η οποία αναφέρθηκε στην πράσινη επιχειρηματικότητα των Δήμων, στις Δημαρχιακές ακαδημίες και το κοινωνικό μάρκετινγκ.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του ομίλου Cypronetwork κ. Χρίστος Μιχαηλίδης.

Τα βασικά πορίσματα της ημερίδας ήταν:

 • Είναι περισσότερο από επιβεβλημένη η διαβούλευση συντονισμός και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (κράτους, νομοθετικής εξουσίας, τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδιωτικός τομέας και οι Δημότες)
 • Από μέρους του κράτους θα πρέπει να γίνει καλύτερος προγραμματισμός και ουσιαστική στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, με γρήγορες αποφάσεις και αποδοτικούς μηχανισμούς εφαρμογής πολιτικών και αποφάσεων
 • Οι στόχοι και οι δεσμεύσεις της χώρας για την πράσινη μετάβαση, και όπως προκύπτουν και από την πράσινη συμφωνία, επιβάλλουν την υιοθέτηση των σχετικών μέτρων που οδηγούν στους πράσινους και βιώσιμους δήμους

Έγιναν εποικοδομητικές παρεμβάσεις από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ κ. Νίκο Σύκα, τον Δήμαρχο Αραδίππου κ. Ευάγγελο Ευαγγελίδη, τον Πρόεδρο ΣΑΛΑ κ. Γιάννη Τσουλόφτα,  το Διευθυντή Συμβουλίου Σωκράτη Μεταξά, και τον Γενικό Διευθυντή ΑΗΚ κ. Άδωνη Γιασεμίδη.

Για περισσότερο φωτογραφικό υλικό : GREEN WEEK – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ